Cota (Babuçça)

Özet

Cota (Babuçça) yüzeysel olarak oldukça yakın olduğu bir dizi cins olması nedeniyle genelde çıplak gözle teşhis edilmesi güç türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Cota (Babuçça) genellikle 30 ila 90 cm büyüyebilen, rizomlu ya da sitolonlu, belirgin biçimde aromatik olmayan ve tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde 1 ila 5 adet, yükselici ya da dik ve basit ya da dallıdır. Yapraklar gövdede, almaşlı dizilişli, saplıya da sapsız, ters yumurtamsı ila ters mızraksı ya da kaşıksı ve genellikle 1 ila 3 arası derin teleksi, nadiren basittir. Kömeç tablamsı olup tek ya da gevşek bir küme halindedir. İnvolukrum yarı küresel ya da ters konik ve 10 ila 12 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 3 ila 5 adet sırada 40 ila 75 adet, belirgin, üçgensi ila mızraksı ve uzunlukları farklıdır. Çiçek tablası yarı küreseldir. Dilsi çiçekçikler 12 ila 21 adet, dişi ve verimli ya da verimsiz olup taç sarı, beyaz ya da pembemsi renklidir. Disk çiçekçikleri 80 ila 200 adet, erselik ve verimli olup taç sarı ya da pembemsi renklidir.

Kapçık ters konik ila prizmatik, düzleştirilmiş ya da sıkıştırılmıştır. Sorguç mevcut değildir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde kuzey yarımkürenin tamamına dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük fincan anlamına gelir ve bu bağlamda disk çiçeklerinin yapısına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Cota (Babuçça)

Cota austriaca

Babuçça

Cota triumfetti

Cota triumfetti

Yamaç papatyası

Cota (Babuçça)

Cota tinctoria

Boyacı papatyası

Cota altissima

Cota altissima

Köpek papatyası