Nasıl tanırım?
Kocaeli’nin doğal bitkisi değildir. Yalnızca park ve bahçelerde görmek mümkündür. Kocaeli’nde sıklıkla görülen Yucca ve Dracaena gibi cinslerle karıştırılabilir. Dracaena türleri sadece iç mekanda görülebilir. Yucca türlerinin çiçekleri ise oldukça iri ve gösterişlidir.
Habitat
Parklar, bahçeler
Statü
Egzotik
Çiçeklenme
Mayıs – Haziran
Arazi notu
06 Haziran 2025 • İzmit • 50 m • Peyzaj
Yeni Zelanda’ya gelen ilk Avrupalı yerleşimciler, sürgünleri ve yaprak göbeğini (kalbini) pişirip yediklerinde tadını haşlanmış lahanaya benzettikleri için lahana ağacı ismini vermişlerdir
Bitki için kullandığımız kordilin adı ise cinsin bilimsel adı olan Cordyline’den bozmadır.
Kötü ruhlara karşı koruma sağladığına inanıldığı için evlerin çevresine dikilmiştir. Bitki Maoriler tarafından gıda, tekstil ve geleneksel tıp gibi geniş bir sahada kullanılmıştır ve yaşamlarının bir parçasıdır.
Kökü pişirilerek tüketilmektedir. Kök ve gövdeler şeker bakımından zengindir. Ayrıca sürgünler lahana ikamesi olarak yenilmiştir. Yapraklardan elde edilen lif, kağıt, ip, kumaş, sepet, saz ve yağmurluk yapımında kullanılmıştır. Kan temizleyici olarak tüketilir. Yapraklarının suyu kesik, çatlak ve yaralara uygulanır. Yaprakları demlenerek ishal tedavisinde kullanılmıştır.
Evcil hayvanlar için zehirli olabileceğine dair raporlar bulunmaktadır.
Agresif bir tür olmadığından Kocaeli için güvenli bir süs bitkisi olarak değerlendirmek mümkündür.
Fotoğrafları









Türkiye gözlemleri
Cins adı Antik Yunanca sopa anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin yer altındaki yumrularının yapısına işaret eder. Epitet Latince güneyli anlamına gelir açık bir şekilde türün coğrafi olarak güneyde yayılış göstermesine işaret eder.
Cordyline australis genellikle 20 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilmektedir. Rizomlar mor kabukludur ve üç metreye kadar uzayabilir. Ağaç ilk çiçeklerini yaklaşık 6 yaşında iken açar.
Yapraklar uzun, dar, 40 ila 100 cm uzunluğunda, 3 ila 7 cm genişliğinde ve kılıç biçimindedir. Çiçekler kokulu ve 60 ila 100 cm uzunluğundaki kurul içinde küme halindedir.
Çiçek 5 mm çapındadır. Meyve beyaz renkli ve çoğunlukla 5 ila 7 mm çapındadır. Dilimizde kordilin ve lahana ağacı adları ile bilinmektedir.