Cordyline (Kordilin)

Cordyline (Kordilin) hakkında genel bilgiler.

Özet

Cordyline (Kordilin) güney yarımküreye özgü bir cins olmakla birlikte süs bitkisi değeri nedeniyle kuzey yarımküreye de yayılmıştır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Tanımı

Cordyline (Kordilin) 5 ila 10 metre büyüyebilen çalımsı ya da ağaçsı bitkilerden oluşan bir cinstir. Rizomlar kalındır. Kökler de kalın ve hafifçe etlidir. Gövde odunsu ve genellikle birkaç dallı olup ıraksak olarak belirgin yaprak izleri bulundurur. Yapraklar uçlarda küme halinde sapsız ya da sahte saplı, tabanı sarılıcı, uzunluğuna katlanmış, kılıflı, şeritsi-mızraksı ila genişçe yumurtamsıdır. Çiçek durumu çok sayıda dallı, terminal ya da yanal ve salkımlı ya da bileşik salkımlıdır. Çiçeklerin sapları eklemli değildir. Çiçekler tüpsü-çansı ya da neredeyse silindirik, düğümlerde tek olup birkaç bırahteye bağlıdır. Tepaller serbest ya da tabanda birleşik, beyaz, pembemsi, leylak-mor ya da koyu mor-gri renklidir. Ercik altı adet ve serbesttir. İplikçikler tüysüzdür. Yumurtalık yumurtamsıdır. Meyve kapsül formunda olup yumurtamsıdır. Tohumlar kapsül başına birkaç adet olup yuvarlak, siyah renkli ve pürüzsüzdür. Cins güney yarımkürede, özellikle Avustralya kıtasında yayılış gösterirler ancak günümüzde dünya genelinde yaygın olarak peyzaj bitkisi olarak kullanılırlar. Ayrıca cinse bağlı bazı türlerden gıda ve tıbbi amaçlarla faydalanılmaktadır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sopa anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin yer altındaki yumrularının yapısına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.