İçeriğe geç
Anasayfa » Araujia sericifera (Ağaç bamyası)

Araujia sericifera (Ağaç bamyası)

Tanımı

12 metreye kadar uzayabilen bir sarmaşıktır. Yaprak sapı 0,4 ila 5 cm uzunluğunda ve salgısız havlıdır. Aya tebersi, üçgensi, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, 0,8 ila 14 cm uzunluğunda, 0,2 ila 6,4 cm genişliğinde, tabanı kesik ila yüreksi ve yüzeyi çıplak ila salgısız havlıdır. Çiçek durumu sapı 0,4 ila 4,3 cm uzunluğunda ve salgısız havlıdır. Çiçek sapı 0,4 ila 1,4 cm uzunluğunda ve salgısız havlıdır. Çanak yapraklar yeşil renkli yumurtamsı, yaprak benzeri, 8 ila 15 mm uzunluğunda, 3 ila 7 mm genişliğinde ve salgsız havlıdır. Taç beyaz ya da açık pembe renkli, hunimsi ve salgısız havlıdır. Folikül 4,2 ila 1,5 cm uzunluğunda, 1,6 ila 5,7 cm genişliğinde ve salgısız havlıdır. Tohumlar kahverengi, 5 ila 7 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişiğindedir. Dilimizde ağaç bamyası ve bağ bamyası adları ile bilinmektedir.

Usaresi zehirlidir ve temas halinde alerjik cilt reaksiyonuna ve göz tahrişine neden olabilir. Meyvenin yenildiğine dair raporlar bulunmaktadır ancak zehirli bir bitki olması nedeniyle bizce uzak durulmalıdır. Çiçek yapısı, böcek tuzağı görevi gören bir dizi kamamsı açıklık içerir. Etçil bir bitki olmamasına rağmen, zaman zaman tozlayıcının hortumunu tuzağa düşürerek ölümüne yol açar. Besin arayan böcekler dillerini çiçeğin içine soktuklarında, kancalar tarafından bloke edilir ve sadece güçlü böcekler kendilerini kurtarmayı başarır. Esaret çok uzun sürerse böcekler çiçeğin içinde ölebilir. Bu nedenle bazı kaynaklarda bitki zalim adıyla geçmektedir.

Gözlem bilgileri

Araujia sericifera Brezilya ve Arjantin’e özgüdür ancak günümüzde ülkemizin de aralarında bulunduğu bir dizi bölgede doğallaşmıştır.🔗 Sarılıcı karakteri ve çok sayıda tohum üretmesi bitkiyi potansiyel bir istilacı yapmaktadır ancak ilimizdeki kış koşulları nedeniyle bu tropikal sarmaşık bir tehdit oluşturmamaktadır.

Etimoloji

Cins 14 May 1754 – 21 Haziran 1817 tarihleri arasında yaşamış Portekizli devlet adamı ve bitkibilimci António de Araújo e Azevedo’ya adanmıştır. Epitet Latince ipek taşıyan anlamına gelir ve tohumların ipeksi püsküllerine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir