Apocynum venetum (Pembekız)

derleyen:

Tanımı

40 ila 240 cm büyüyebilir. Gövde çıplak, sürünücü rizomlu, dik ve dallıdır. Yaprakların biçim ve boyu hayli değişkendir. Bunlar darca yumurtamsı, dikdörtgensi mızraksı ila darca mızraksı, 2 ila 7 cm uzunluğunda ve 6 ila 25 mm genişliğinde ve kenarları minik dişlidir. Yaprak sapı 2 ila 6 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu gevşek, çok dallı ve çok çiçeklidir. Çanak lobları sivridir. Çiçekler pembe renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa, orta Asya ve Rusya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kıyıları ve dere kenarlarındaki çakıllık bölgelerde görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde pembe kız adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca köpekten uzak anlamına gelir. Bitkilerin köpekler için zehirli olduğuna dair inanışa işaret eder, bitkilerin zehirli oldukları doğrudur ancak bu bilimsel düzeyde kanıtlanmış bir bilgi değildir. Tür adı Latince Venedik, İtalya anlamına gelir. Bu, özgün tanımda “Habitat in Adriatici maris insulis” cümlesi ile belirtilmiştir.

Tıp

Yaprakları hipertansiyon tedavisi kullanılır. İdrar söktürücü, kalbi güçlendirici ve hipotansiftir. Baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk ve aşırı sinirli hallerde başvurulur.

Dikkat

Bilgi

Kabuğundan elde edilen lifler çanta yapımında kullanılır, bu ipek gibi parlak, rami gibi pürüzsüz, kaşmir gibi esnek ve pamuk gibi yumuşaktır.

Fotoğrafları