Hesperocyparis arizonica (Arizona servisi)

derleyen:

Özet

Hesperocyparis arizonica (Arizona servisi) özellikle kuraklığa dayanıklı olması nedeniyle yaygın olarak peyzajlara dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Cupressaceae

Servigiller

Hesperocyparis

Batıservisi

Tanımı

Hesperocyparis arizonica (Arizona servisi) halihazırda bazı kaynaklarda Cupressus arizonica adı ile geçmektedir. Genellikle 10 ila 25 metre kadar büyüyebilen bir ağaçtır. Gövde çapı yarım metreye ulaşabilir. Kabuk başlangıçta pürüzsüz iken zamanla sert, çatlaklı ve lifli hale gelmektedir. Dalcıklar zıt çiftler halinde dizilmiştir ve 1 ila 2 mm çapındadır. Yapraklar soluk gri yeşil ila parlak yeşil renkli olabilir. Yapraklar 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Tohum kozalağı küresel ila dikdörtgensi, 15 ila 33 mm uzunluğunda, 6 ila 8 arası sayıda pullu, başlangıçta yeşil, zamanla gri kahverengidir. Polen kozalağı 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Tohumlar 4 ila 6 mm uzunluğunda ve koyu kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde İtalya ve Türkiye’de doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitkinin polenleri umumiyetle şubat ve mart ayları arasında dağılmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde arizona servisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca batı servisi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin Amerika kıtasına özgü olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince Arizona anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir.

Bilgi

Erozyon kontrolünde kullanılmaktadır. Kozalak açılmadan yıllarca kapalı bir biçimde ağaçta kalabilmektedir. Ancak kozalağı taşıyan dal öldüğünde (örneğin orman yangını) kozalak açılır ve yangının yok ettiği orman alanında, tohumlar düşük rekabet şartlarında kolaylıkla çimlenir.

Fotoğrafları