Momordica charantia (Kudret narı)

derleyen:

Özet

Momordica charantia (Kudret narı) yenilebilir meyveleri nedeniyle özellikle tropikal kuşaklarda yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cucurbitales

Kabak takımı

Cucurbitaceae

Kabakgiller

Momordica

Kudretnarı

Tanımı

Momordica charantia (Kudret narı) genellikle 5 metreye kadar uzayabilen, tırmanıcı ve çok dallı tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar basit, almaşlı dizilişli, 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 3 ila 7 arası sayıda lobludur. Sülükler 20 cm uzunluğunda ve dalsızdır. Yaprak sapı ince, 4 ila 6 cm uzunluğundadır. Erkek ve dişi çiçekler ayrıdır. Erkek çiçekler yaprak koltuklarında tek ve sarı renklidir. Dişi çiçekler tek ve iki lobludur. Meyvenin mekiksi ya da silindirik, 10 ila 20 cm uzunluğunda, üzeri kabarcıklıdır ve olgunlaştığında turuncu renklidir. Tohum meyve başına çok sayıda ve dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Afrika, Güney Asya ve Avustralya’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın tamamında yetiştirilmektedir. [HaritaAlt türler, Herbaryum] Duvarlar ve çitlerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kudret narı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ısırılmış anlamına gelir ve bu bağlamda tohumlarında ısırılmış gibi gözüken izlere dikkat çekmektedir. Tür adı Antik Yunanca güzel çiçekli anlamına gelir. Epitet açık değildir, türün çiçekleri güzel sıfatını hak edecek biçimde karakteristik bir yapıya sahip değildir.

Gıda

Meyve acıdır ve sararmadan önce pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıca genç sürgün ve yaprakları yenilmektedir.

Tıp

Başta mide şikayetleri olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Dikkat

Fotoğrafları