Momordica charantia (Kudret narı)

derleyen:

Tanımı

5 metreye kadar uzayabilir. Yapraklar basit, almaşlı dizilişli, 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 3 ila 7 arası sayıda lobludur. Sülükler 20 cm uzunluğunda ve dalsızdır. Yaprak sapı ince, 4 ila 6 cm uzunluğundadır. Erkek ve dişi çiçekler ayrıdır. Erkek çiçekler yaprak koltuklarında tek ve sarı renklidir. Dişi çiçekler tek ve iki lobludur. Meyvenin üzeri kabarcıklıdır ve olgunlaştığında turuncu renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Hindistan kökenli olup, Asya ve Afrika’nın tropikal kuşaklarında yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın tamamında yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimler] Duvarlar ve çitlerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kudret narı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ısırılmış anlamına gelir. Tohumlarında ısırılmış gibi gözüken izler bulunur. Tür adı Antik Yunanca güzel çiçekli anlamına gelir. Epitet açık değildir, türün çiçekleri güzel sıfatını hak edecek biçimde karakteristik bir yapıya sahip değildir.

Gıda

Meyve acıdır ve sararmadan önce pişirilerek tüketilir. Genç sürgün ve yaprakları tüketilebilir.

Tıp

Başta mide şikayetleri olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Dikkat

Fotoğrafları