Özet
Agrostis capillaris (Narin tavusotu) genelde çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Agrostis capillaris (Narin tavusotu) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ila dirsekli yükselici ve pürüzsüzdür. Yaprakı kılıfı pürüzsüz; dil 0,6 ila 2 mm uzunluğunda ve kesik; yaprak ayası 2 ila 13 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 mm genişliğinde, şeritsi, sivri, düz ya da kıvrıktır. Bileşik salkım 2 ila 15 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, dikdörtgensi ila piramit gibi açık ve hayli gevşek, dallar 7 cm uzunluğunda, genellikle pürüzsüz; sap 1 ila 3 mm uzunluğunda, çomaksı ve pürüzsüzdür. Başakçıklar 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda, mızraksı ila dikdörtgensi ve morumsu kahverengimsi ila yeşilimsidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman sınırları, alpin çayırlar ve kurak bölgelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde narin tavusotu, karahasan otu ve kuş otu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca tarla anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı Latince kılcal anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “panicula capillari patente” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın