İçeriğe geç
Anasayfa » Trifolium michelianum var. balansae (Uzundiş)

Trifolium michelianum var. balansae (Uzundiş)

    Tanımı

    Dik ya da yükselici ve 30 ila 40 cm boylanabilen tek yıllık bir bitkidir. Yaprakçık 1 ila 2 cm uzunluğunda, ters yumurtamsı ya da baklavamsıdır. Kulakçık 1 ila 2 cm uzunluğunda, otsu, üçgen bir tabana sahip olup mızraksı sipsivri ve kılıflı değildir. Çiçek kurulu şemsiye biçiminde, genişçe yumurtamsı iken zamanla küresel, 2 ila 3 cm çapında, 20 ila 30 çiçekli ve çiçek durumu sapı destekleyici yapraklardan daha uzundur. Bırahte çiçek sapının yaklaşık yarısı uzunluktadır. Çiçekler soluk pembe renkli olup çiçek sapı çanak tüpünden daha uzundur. Çanak 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 10 damarlıdır. Çanak dişleri 4mmm uzunluğunda, kılçıklı ve neredeyse aynı uzunluktadır. Taç 10 ila 13 mm uzunluğunda olup bayrakçık, kanatçıklardan daha uzundur. Meyve yumurtamsı dikdörtgensi, saplı ve üç tohumludur. Dilimizde uzundiş adı ile bilinmektedir.

    Gözlem bilgileri

    Trifolium michelianum var. balansae doğal olarak Ege Adaları ve Türkiye’de yayılış gösterir.🔗 Ancak günümüzde Avustralya kıtasına da dağılmıştır. Tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

    Etimoloji

    Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Tür 11 Aralık 1679-1 Ocak 1737 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Pier Antonio Micheli’ye; varyete adı ise 25 Mart 1825 – 2 Kasım 1891 tarihleri arasında yaşamış ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde bitki bilim çalışmaları yürütmüş Fransız bitki bilimci Benjamin Balansa’ya adanmıştır.

    Fotoğrafları

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir