Santolina chamaecyparissus

Lavantin


Anahtar kelimeler: Tıbbi bitkiYenilebilir bitkiAkdeniz elementi, Kozmetik, Haşerat kovucu, Süs bitkisi.

Dolaşım

Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Lavantin › Lavantin

Dağılımı

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir.

Genel bilgiler

15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tabandan çok dallıdır. Yapraklar 1,5 ila 3 cm uzunluğunda, darca şeritsi ila ters mızraksıdır. Grimsi yeşil yapraklar aromatiktir. Çiçekler erseliktir. Budanmayı tolere eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Kapçık darca ters koniktir. Popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır.

Gözlem

Bahçeler, duvarlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Yaygın adları

Lavantin.

Etimoloji

Cins adı Latince “kutsal keten” anlamına gelir. Cinsin ketenle benzer terapötik özellikleri olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca “cüce servi” anlamına gelir. Türün yapraklarının servi (Cupressus sempervirens) yapraklarını andırmasına işaret eder.

Mutfak

Yaprakları çeşitli yemeklere çeşni olarak eklenir.

Geleneksel tıp

Çiçek ve yaprakları bağırsak parazitlerini temizlemek için kullanılır. Yapraklar ve çiçekler spazm çözücü, dezenfektan, adet kolaylaştırıcı ve uyarıcıdır. Öğütülerek böcek sokmalarına uygulanır. Yara izlerini onarmasını için kullanılır.

Dikkat

Ezilmiş yaprakları hassas ciltlerde döküntülere neden olabilir.

Biliyor musunuz?

Bitkiden elde edilen yağ parfümeride kullanılır. Giysilere dadanan böcekleri (güveleri) uzaklaştırmak için dalları kıyafet dolaplarına asılır. Bu durum ayrıca sebzelerin yanına ekildiğinde sebze zararlısı böcekleri kovmak için kullanışlıdır.

Fotoğrafları

Literatür

Species Plantarum 2: 842. 1753. L.

Yorum yazın