Rudbeckia (Güneşşapkası)

Özet

Rudbeckia (Güneşşapkası) parlak sarı renkli gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Rudbeckia (Güneşşapkası) genellikle 50 ila 300 cm büyüyebilen tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kökler çoğunlukla lifli ya da rizomlu, zaman zaman ise kazık formundadır. Gövde 1 ila 15 adet, çıplak ya da tüylü ve basit ya da dallıdır. Yapraklar tabanda ve gövdede, almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsız, eliptik, mızraksı, şeritsi, yumurtamsı ya da kaşıksı, kenarları düz ya da teleksi loblu ve 5 ila 25 cm uzunluğundadır. Kömeçler ışınsal ya da tablamsı ve tek ya da küme halindedir. İnvolukrum yarı küresel ila tabaksı ve 15 ila 30 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 1 ila 2 sıra halinde 5 ila 20 adet, üçgensi ila mızraksı ya da eliptik, uzunlukları farklı ve otsudur.

Çiçek tablası neredeyse küresel ila yumurtamsıdır. Dilsi çiçekçikler mevcut değil ya da 5 ila 25 adet ve verimsiz olup taç sarı ya da turuncu renklidir. Tüpsü çiçekçikler 50 ila 800 adet, erselik ve verimli olup taç sarı, sarımsı yeşil ya da kahverengi-mor renklidir. Kapçık siyah renkli, ters piramitsi ya da 4 köşelidir. Sorguç yoktur ya da 2 ila 8 adet uzunlukları farklı pulludur. Cins kuzey Amerika kıtasına özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins İsveçli bitki bilimciler Olaus Rudbeck (13 Eylül 1630 – 12 Aralık 1702) ve Olof Rudbeck‘a (15 Mart 1660 – 23 Mart 1740) adanmıştır. Carolus Linnaeus, çalışmalarına sağladıkları finansal destek nedeniyle kardeşleri böyle onurlandırmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta

Güneş şapkası