Bitkiler › Karanfil takımı › Madımakgiller › Söğütotu › Tirşon
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC).
80 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve yükselici ila diktir. Yapraklar almaşlı dizilişli, kısa saplı ve genellikle alt yüzeyleri yoğun tüylüdür. Ochreae kahverengimsi ve düzdür. Yaprak merkezinde sıklıkla koyu bir leke görülür, bu leke mızraksı ila darca eliptiktir ve kenarları düzdür. Çiçeklenme yoğun terminal biçimdedir ve genellikle baş aşağı durur. Çiçekler pembe renkli, dört ila beş lobludur. 6 ercik ve 2 boyuncuk görülür. Meyve düz ve yuvarlaktır. Tohumlar toprakta uzun süre canlı kalabilir.
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Tirşon adı ile bilinmektedir.
Ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince Prunus persica’ya benziyor anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısının şeftali yaprağına benzemesine işaret eder. Türkçe adı olan söğütotu, Persicaria salicifolia türü ile doğrudan ilintili olmalı. Salicifolia, Latince söğüt yapraklı demektir. Tür adı Latince Lapathum yapraklı anlamına gelir. Aynı aileye bağlı Lapathum (günümüzde Rumex) cinsi ile benzerliğe işaret eder. Özgün tanımda bu “Persicaria major, lapathi foliis, calyce floris purpureo” olarak belirtilmiştir.
Sebze olarak tüketilebilir. Genç yaprak ve tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Antiseptik ve büzücüdür. Mide sorunları ve ateşin tedavisinde demlenerek kullanılır. Lapa haline getirilerek yanıklara uygulanır.
Doğan, Hüseyin (2022). Persicaria lapathifolia (Tirşon) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/persicaria-lapathifolia/ Erişim tarihi: 29 January 2023