Site icon Kocaeli Bitkileri

Kocaeli Bitkileri Dizini

Butomus umbellatus

Butomus umbellatus: 11/08/2020; Derbent Deresi; 40 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Kocaeli Bitkileri, 2017 yılından bugüne kadar süren amatör bir çabanın ürünüdür ve her yaştan ilgilileri için temel düzeyde bir başvuru kaynağı oluşturmayı amaçlamıştır.

Hızlı liste

Amaç

Kocaeli Bitkileri ile Kocaeli’de görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.

Yöntem

Bitkilerin il sınırları içinde görülenleri fotoğraflanarak listeye dahil edilmiştir. Ayrıca ilin florası ile ilgili yapılan sistematik çalışmalara dayanılarak il sınırları içinde yayılışı teyit edilmiş ancak tarafımızca henüz gözlemlenmemiş olanlara da çalışmada yer verilmiştir. Kocaeli’nin Ballıkayalar, Beşkayalar, Hereke, Kandıra, Gölcük, Karamürsel gibi belirli bölgelerinin bitki çeşitliliğini araştıran ona yakın yayımlanmış makale ve tez olmakla birlikte bu çalışmaların büyük bölümüne, yer verdikleri bitki listelerinin birkaç açıdan şüpheli olması nedeniyle çalışmamızda yer vermedik.

Sitede bitkilerin uluslararası bilimsel adları için Carl Linnaeus tarafından ortaya konulan ve ardılı bilim insanları tarafından geliştirilen İkili Adlandırma Sistemi, Türkçe bilimsel adları için https://www.bizimbitkiler.org.tr/ sitesinde yayımlanan Türkçe Bitki Adları Listesi esas alınmış, taksonomik hiyerarşi ise 2016 yılında yayımlanan APG IV sistemine göre düzenlenmiştir.

Her bir bitki türü için önce İkili Adlandırma Sistemi ve Türkçe Bitki Adları Listesi’nde yer verilen adları verilmiş, hemen altında bitkinin çiçekli olduğu (açık tohumluklar için kozalak, kibritotları ile eğreltiotları için de sporların olgunlaştığı) aylar, görüldüğü yükseklik değerleri, görüldüğü ilçeler ve görülme sıklığı belirtilmiştir. Bitkilerin görüldükleri yükselik değeri ve görülme sıklıkları Kocaeli’ne özeldir. Örneğin Kocaeli’de en yüksek rakım değeri 1600 metre olduğu için bir bitki koşulları elveriyorsa en fazla 1600 metrede görülebilecektir. Gerçekte bu bitki diğer illerimizde, daha yüksek rakım değerlerinde de görülebilir. Yine Kocaeli’nde sık görülen bir bitki diğer illerimizde ya hiç görülmüyor ya da nadir görülüyor olabilir.

Kaynaklar

Tür sayfasında ikinci bölüm bitkinin genel yayılış alanı ile ilgilidir. Bu bölümde verilen bilgiler için Plants of the World Online veritabanından faydalanılmıştır.

Üçüncü bölüm, bitkinin genel karakteri ile ilgili bilgilerin verildiği bölüm olup, bu bölüm için de Peter Hadland Davis’in editörlüğünde yayımlanan Flora of Turkey and the East Aegean Islands adlı eser ile eFloras.org’dan yararlanılmıştır.

Bitkinin dilimizde bilinen adları için birincil kaynağımız Türkçe Bitki Adları Listesi olmakla birlikte, ayrıca Turhan Baytop’un Türkçe Bitki Adları Sözlüğü ile Armenag K. Bedevian’ın Resimli Çokdilli Bitki Adları Sözlüğü adlı eserlerinin yanı sıra, kişisel gözlemlerimize de yer verilmiştir.

Beşinci bölümün, bitkinin bilimsel adı ile Türkçe adlarının etimolojisine yer verdiğimiz bölüm olup, bu bölümde müracaat ettiğimiz eser sayısının çok sayıda olması nedeniyle bunları kaynakça bölümünde göstermeyi yeğledik.

Son bölümde ise bitkinin fayda ve zararları ile pratik kullanım alanlarına dair bilgilere yer verdik.

Kocaeli Bitkileri içinde yer verdiğimiz fotoğrafların tamamı, aksi belirtilmediği sürece tarafımıza aittir. Bitkiler hakkında daha fazlasını öğrenmek için [WikiPedia]

Kocaeli’ndeki takımlar

Acorales

Eğir takımı

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Apiales

Maydanoz takımı

Aquifoliales

Işılgan takımı

Arecales

Palmiye takımı

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asterales

Papatya takımı

Boraginales

Hodan takımı

Brassicales

Turp takımı

Buxales

Şimşir takımı

Caryophyllales

Karanfil takımı

Celastrales

İğağacı takımı

Ceratophyllales

Suboynuzu takımı

Commelinales

Telgrafçiçeği takımı

Cornales

Kızılcık takımı

Crossosomatales

Ağızlıkçalısı takımı

Cucurbitales

Kabak takımı

Cupressales

Servi takımı

Cycadales

Çikas takımı

Dioscoreales

Dolanbaç takımı

Dipsacales

Hanımeli takımı

Ephedrales

Denizüzümü takımı

Equisetales

Atkuyruğu takımı

Ericales

Funda takımı

Fabales

Bakla takımı

Fagales

Kayın takımı

Gentianales

Gentiyan takımı

Geraniales

Turnagagası takımı

Ginkgoales

Mabetağacı takımı

Isoetales

Çimeğreltisi takımı

Lamiales

Ballıbaba takımı

Laurales

Defne takımı

Liliales

Zambak takımı

Lycopodiales

Kibritotu takımı

Magnoliales

Manolya takımı

Malpighiales

Söğüt takımı

Malvales

Ebegümeci takımı

Myrtales

Mersin takımı

Nymphaeales

Nilüfer takımı

Ophioglossales

Dilotu takımı

Oxalidales

Ekşiyonca takımı

Pinales

Çam takımı

Piperales

Lohusaotu takımı

Poales

Buğday takımı

Polypodiales

Eğrelti takımı

Proteales

Çınar takımı

Ranunculales

Düğünçiçeği takımı

Rosales

Gül takımı

Salviniales

Sueğreltisi takımı

Santalales

Güvelek takımı

Sapindales

Akçaağaç takımı

Saxifragales

Taşkıran takımı

Solanales

Patlıcan takımı

Vitales

Üzüm takımı

Zingiberales

Zencefil takımı

Zygophyllales

Çobançökerten takımı

Exit mobile version