Site icon Kocaeli Bitkileri

Apiales (Maydanoz takımı)

Bupleurum gracile

Bupleurum gracile: 03/06/2019; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Apiales (Maydanoz takımı) özetle kozmopolit bir dağılıma sahip olan ve çok sayıda tıbbi bitki ile mutfak bitkisini barındıran bir takımdır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Tanımı

Apiales (Maydanoz takımı) takım özellikle maydanozgiller ailesine bağlı çok sayıda ekonomik değeri olan bitkiyi ihtiva eder. Takım tek ve çok yıllık otlar, odunsu tırmanıcılar, çalılar ve ağaçlar olmak dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir ve kalabalık çiçekli bitkiler takımları arasında yer alır. Takımın en ayırt edici özelliği çiçeklerin şemsiyelerde dizilmiş olmasıdır. Şemsiye, gövdenin tepesinde aynı noktadan çıkan çiçek saplarının taşıdığı çiçeklerin kümelenmiş halidir. Bu sayede çiçekler bir disk halinde kümelenir ve tozlaştırıcılara tek çiçek halinde değil grup halinde sunulurlar.

Takımın en kalabalık aileleri Araliaceae ve Apiaceae aileleridir. Her iki aile de halihazırda geniş bir alana yayılmıştır. Bunun nedeni çok sayıda farklı organizma tarafından tozlanabilmeleridir. Ayrıca çok sayıda tür de kendi kendine tozlaşabilme yeteneğine sahiptir. İki ailenin üyeleri küçük ve basit çiçeklere sahiptir. Her bir bölümde (locule) tek tohumtaslağı (ovule) mevcuttur. Araliaceae kozmopolit bir dağılıma sahiptir. En bilinen üyeleri tıbbi ve süs bitkisi açısından değerli olan ginseng ve sarmaşıktır. Apiaceae ailesi de anason, kimyon, kişniş ve dereotu gibi baharat; havuç, kereviz, rezene, maydanoz gibi sebze ve ayrıca şifalı bitki olarak kullanılan çok sayıda bitkiye ev sahipliği yapar. [WikiSpecies]

Etimoloji

Takım adını, Apium cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki aileler

Apiaceae

Maydanozgiller

Araliaceae

Sarmaşıkgiller

Pittosporaceae

Yıldızçalısıgiller

Exit mobile version