Site icon Kocaeli Bitkileri

Neatostema (Sarıtaşkesen)

Özet

Neatostema (Sarıtaşkesen) genelde kuru açık arazilerde görülen ve sarı çiçekler açan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Neatostema (Sarıtaşkesen) genellikle 3 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık kıllı otlardan oluşan bir cinstir. Gövde tek ya da birkaç adet, dik, basit ya da çok dallı ve yapraksıdır. Yapraklar 7 cm uzunluğunda, 0,5 cm genişliğinde, almaşlı dizilişli, özellikle ana damar olmak üzere sert kıllarla örtülüdür. Taban yaprakları şeritsi ila dikdörtgensi kaşıksı ve yaprak sapına doğru daralmaktadır. Gövde yaprakları şeritsi ya da dikdörtgensi şeritsi, dik, sapsız ve sivri uçludur. Çiçek kurulu çok dallı, salkımlar brahteli, çiçek zamanı kısa ve meyve zamanı uzundur. Çiçekler talkımda sıkıca dizilişli ve sarı renklidir.

Çanak 3,5 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak lobları şeritsi, sivri uçlu, dış tarafı sert kıllı, iç tarafı yumuşak tüylü ve meyve zamanı üçgensidir. Taç 6 ila 6,5 mm uzunluğundadır. Taç tüpü çanağı hafifçe aşar. Loblarının her iki yüzeyi de salgılı kısa havlıdır. Meyve 1,5 ila 1,75 mm uzunluğunda soluk kahverengidir. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca düşük ercik anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin ayırt edici özelliği olarak erciklerin konumuna işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Neatostema apulum

Sarı taşkesen

Exit mobile version