Site icon Kocaeli Bitkileri

Neatostema apulum (Sarı taşkesen)

Neatostema apulum

Neatostema apulum: 16/04/2024; Ballıkayalar; 70 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Özet

Neatostema apulum (Sarı taşkesen) genelde kuru açık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Neatostema

Sarıtaşkesen

Tanımı

Neatostema apulum (Sarı taşkesen) genellikle 3 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tek ya da çok sayıda, dik, kıllı, üst bölümde yalancı şemsiye biçiminde dallıdır. Yapraklar 7 cm uzunluğunda ve 0,5 cm genişliğinde, çoğunlukla kenarları kıllı, gövde yaprakları dikdörtgensi şeritsi, dik, sapsız, tepede sivri, taban yaprakları şeritsi ila dikdörtgensi kaşıksı, sapta daralıcıdır. Salkım yoğundur. Çanak 3,5 ila 4 mm uzunluğunda, lobları şeritsi, tepede sivri, dış yüzeyi kıllı, iç yüzeyi yumuşak beyaz tüylü, meyve zamanı üçgensidir. Taç 6 ila 6,5 mm uzunluğunda, tüp çanağı hafifçe aşar durumdadır. Tepecik 0,25 ila 0,5 mm uzunluğundadır. Meyve 1,5 ila 1,75 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sarıtaşkesen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca düşük ercik anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin ayırt edici özelliği olarak erciklerin konumuna işaret eder. Tür adı Latince Apulia, İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder ve bu özgün tanımda “Habitat in Italia, Hispania, Narbona” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version