Site icon Kocaeli Bitkileri

Filago (Keçeotu)

Özet

Filago (Keçeotu) genellikle yünlü görünümlü, kısa boylu ve gösterişsiz çiçeklere sahip türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Filago (Keçeotu) tüylü ya da yünlü, tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ya da yatık, 2 ila 7 adet, tabandan itibaren ya da sadece tepede dallıdır. Yapraklar gövdede ya da tabanda, basit, kenarları düz, şeritsiz mızraksı ila kaşıksı ve almaşlı dizilişlidir. Çiçek başları koltuklarda ya da tepede belirir. Bunlar 3 ila 35 adetten oluşan kümeler halindedir. İnvolukrum yoktur ya da belirgin değildir. Filariler genellikle yoktur ya da nadiren 1 ila 4 adettir ve uzunlukları eşit değildir. Çiçek tablası silindirik ila çomaksı ve çıplaktır. Erkek paleya dik ila yükselicidir. En içteki paleya genellikle tamamı erkek ya da bazı türlerde erselik ve erkektir.

Erkek çiçekçikler 27 ila 40 adettir. Dişi çiçekçikler mevcut değildir. Erselik çiçekçikler 2 ila 9 adet olup taçları 4 lobludur. Kapçık kahverengi, silindirik ila sıkıştırılmıştır. Sorguç dış erkeklerde mevcut değildir, iç erkek ve erseliklerde ise 13 ila 21 adet kıllıdır. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. Bazı türler geviş getiremeyen hayvanları beslemek için kullanılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, GifolaIflogaLogfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Filago eriocephala

Deli keçeotu

Filago arvensis

Keçeotu

Filago pyramidata

Ateşpamuğu

Filago pygmaea

Kısa keçeotu

Exit mobile version