Site icon Kocaeli Bitkileri

Filago germanica (Kuzaotu)

Filago germanica

Filago germanica: 28/05/2021; Karamürsel; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Filago germanica (Kuzaotu) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Filago

Keçeotu

Tanımı

Filago germanica (Kuzaotu) halihazırda bazı kaynaklarda Filago vulgaris olarak geçer. Genellikle 5 ila 35 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik ve orta bölümün üstünden itibaren düzenli olarak dallıdır. Tüy örtüsü genellikle grimsi beyaz renklidir. Yapraklar 12 ila 20 mm. uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı ila mızraksı ve kenarları dalgalıdır. Çiçek başları 5 ila 1,6 mm uzunluğunda ve yoğun küme halindedir. Kapçık 0,8 mm uzunluğunda ve 0,2 mm genişliğinde, dikdörtgensi ila oval ve kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde işgalci tür olarak diğer bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol, kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kuzaotu ve alaman keçeotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, GifolaIflogaLogfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir. Tür adı Latince Almanya anlamına gelir. İkili adlandırma öncesi adı “Gnaphalium germanicum”dur.

Tıp

Üst bölümleri kaynatılarak el yaraları ve siğillerde kullanılır. İdrar söktürücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version