Site icon Kocaeli Bitkileri

Filago pyramidata (Ateşpamuğu)

Ateşpamuğu

Filago pyramidata: 14/06/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Filago pyramidata (Ateşpamuğu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Filago

Keçeotu

Tanımı

Filago pyramidata (Ateşpamuğu) genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, yükselici ya da yatık, tabandan ya da daha yukarıdan dallı, yünlü tüylerle kaplıdır. Yapraklar 10 ila 15 mm uzunluğunda, geniştir ve neredeyse kaşık biçimindedir. 8 ila 16 arası çiçek başı barındırır, bunların her biri küçük çiçeklere sahiptir. Çiçek başları 5 ila 6 mm uzunluğunda ve silindirik piramit gibidir. Çiçek tablası ipliksi-silindiriktir.

Dişi paleya 4 ila 5 sıra halinde 20 ila 25 adet ve dikey biçimde dizilidir. En içteki paleya dişi ve sıklıkla erselik ve 8 ila 13 çiçekçik tarafından çevrilmiştir. Dişi çiçekçikler dışta 20 ila 25 adet ve içte 2 ila 7 adettir. Erselik (tüpsü) çiçekler 5 ila 9 adet olup lobları 2 ila 3 mm uzunluğunda ve kahverengi ila sarı renklidir. Kapçık dikdörtgensi silindirik ila dikdörtgensi ters ovaldir. Sorguç içteki kapçıklarda 2 ila 2,8 mm uzunluğundadır. Rekabetçi bir tür değildir ve uzun türler arasında barınamaz.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde diğer bölgelerde de doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ateşpamuğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, GifolaIflogaLogfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir. Tür adı Latince piramit anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin çiçek başlarının yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “floribus pyramidatis pentagonis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version