İçeriğe geç
Anasayfa » Cuscuta planiflora (Gökten yağan)

Cuscuta planiflora (Gökten yağan)

FLORA NICOMEDIAE • MEDITERRANEAN-SOUTHERN ASIA-AFRICA

Nasıl tanırım?

Çiçeklerin sapsız, çanak loblarının tüpten uzun, etli, taç loblarının etli ve gövdenin çok ince olması ayırt edici özelliğidir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.

ALEMPlantae
TAKIMSolanales
CİNSCuscuta

Habitat

Çayır, çalılık, yol kenarı

Statü

Yerli

Çiçeklenme

Nisan – Ağustos

Arazi notu

22 Temmuz 2026 • Kartep • 850 m • Galium

Bilgi

Diğer birçok bitki güneşe doğru büyürken (fototropizma), bu bitkinin sürgünleri ışığın daha az olduğu, yani potansiyel bir konakçı bitkinin gölgesinin düştüğü karanlık tarafa doğru büyümeyi tercih etmektedir.

Folklor

Sarılık ve gastrointestinal sistem hastalıkları tedavisinde kullanıldığı raporlanmıştır.

Dikkat

Çimlenen fideler kök salamadığı için konukçu bulmak zorundadır. Eğer birkaç gün içinde sarılacak bir bitki bulamazsa gövdenin alt bölümlerini ölüme terk eder, kendi hücrelerini sindirir ve buradan elde ettiği organik maddelerle sapın uç kısmını uzatarak avını aramaya devam eder.


Fotoğrafları

Türkiye gözlemleri

ETİMOLOJİ

Cins adı Süryanice yığılan anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin diğer bitkilere sarılarak bir yığın oluşturmasına işaret etmektedir. Epitet Latince düz çiçekli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek yapısına dikkat çekmektedir.

BİLİMSEL TANIM

Parazit tek yıllık bir bitkidir. Gövde ince ve sarımsı, turuncu ya da kırmızımsıdır. Bitki konukçu bitkiye temas ettikten sonra haustorium adı verilen emici organlar geliştirerek bitkinin iletim dokularına bağlanır ve su ile besin maddelerini doğrudan ondan alır.

Yapraklar tamamen indirgenmiş olup pul şeklindedir. Çiçek durumu 3 ila 7 mm çapında, birkaç ya da çok çiçekli, küresel ve yoğundur. Çiçekler 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda, sapsız, çoğunlukla beyaz renkli, etli ve çoğunlukla 5 parçalıdır.

Çanak çoğunlukla taç tüplerini aşar, loblar tüpten daha uzundur, dikdörtgensi mızraksı ila yumurtamsı ya da üçgensi, tepede sivri ve etlidir. Başçıklar küçüktür ve tüpü aşarlar. Kapsül küreseldir. Tohumlar oval ila dikdörtgensidir. Dilimizde göktenyağan adı ile bilinmektedir.

Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir