Scirpus sylvaticus

Scirpus (Topakbedri)

Hüseyin Doğan avatarı

Tanımı

Scirpus (Topakbedri) karasal, rizomlu ve çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Saplar basit, üç köşeli ve tek ya da küme halindedir. Yapraklar tabanda ve gövdede ya da tamamen gövdede, genişçe şeritsi, kılıflar lifli değil, dil mevcut, nadiren yok, yaprak ayası düz ve abaksiyal olarak omurgalıdır. Çiçek durumu terminal şemsiye halinde bir talkımdır ve çok sayıda kol görülür. Başakçıklar 50 ila 500 adet, involukral bırahteler genellikle 3 adet ve yaprak benzeridir.

Başakçıklar 3,5 mm çapından daha küçük, pullar 10 ila 50 adet, sarmal dizilişli, her bir pul bir çiçeği desteklemekte ve çıplaktır. Çiçekler erselik, çiçek örtüsü 3 ila 6 adet kıllı, kıllar düz ya da güçlü biçimde kıvrık, pürüzsüz, dişli ya da sakallı, kapçıktan kısa ya da çok daha uzun ve meyve zamanı belirsiz değildir. Ercikler 1 ila 3 adet, boyuncuk 3 parçalı, şeritsi ve tabanı kalıcıdır. Kapçıklar üç köşeli ve minikçe sivilcelidir. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir.🔗

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sepet anlamına gelir. Cinsin sepet yapımında kullanılmasına işaret eder. Bu aileye bağlı çok sayıda cinsin Türkçe adı için berdi kelimesi içeren karşılıklar önerilmiş ancak bu cins içinde nedense bedri kelimesi kullanılmış. Olasılıkla bir hata. Berdi (بردي) kelimesi Cyperus papyrus (Papirüs) türünün Arapça karşılığıdır.

Kocaeli’ndeki türler

  • Scirpus sylvaticus (Topak bedri)

    Scirpus sylvaticus (Topak bedri)

    Scirpus sylvaticus (Topakbedri) genelde gölgeli nemli bölgelerde görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Siteye son eklenen taksonlar

Tüm Bitkiler →