Bergenia crassifolia

Bergenia crassifolia (Zemheri ortancası)

Hüseyin Doğan avatarı

Tanımı

Yarım metre büyüyebilen bir bitkidir. Yaprakları mevsim geçişlerinde kahverengi ila kırmızı renkler sergiler. Rizomlar sürünücü, etli ve kalın olup 3,5 cm çapında ve birkaç metre uzunluğundadır. Gövde kalın, yapraksız, çıplak, pembe renkli ve 15 ila 50 cm uzunluğundadır. Yapraklar tabanda rozet oluşturur, bunlar koyu yeşil renkli olup yaprak ayası neredeyse yuvarlaktır. Bunlar 3 ila 35 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 30 cm genişliğindedir. Çiçekler iri ve küme halindedir. Taç yapraklar ters yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı, 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde, damarlı ve mor, kırmızı ya da pembe renklidir. Ercik, çanağın iki katı uzunluktadır. Meyve elipsoit bir kapsüldür. Tohum çok sayıda, dkdörtgensi, pürüzsüz, siyah renkli ve 2 mm uzunluğundadır. Dilimizde zemheri ortancası, sibirya çayı ya da fil kulağı adları ile bilinmektedir.

Gözlem bilgileri

Bergenia crassifolia doğal olarak Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa’ya da dağılmıştır.🔗 Bahçe ve yol kenarlarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Etimoloji

Cins 11 Ağustos 1704 – 7 Ekim 1759 tarihleri arasında yaşamış Alman bitkibilimci Karl August von Bergen‘e adanmıştır. Özellikle Frankfurt florası üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinmektedir. Epitet Latince kalın yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret etmektedir.

Kullanımı

Çay ikamesi olarak tüketilmektedir. Tanen bakımından zengindir. Ayrıca rizomları tıbbi amaçlarla kullanılır. Bunun yanında tüberküloz, zatürre, akciğer kanaması, grip, baş ağrısı, eklem romatizması ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarında başvurulur.

Fotoğrafları

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Siteye son eklenen taksonlar

Tüm Bitkiler →