Tradescantia sillamontana (Tüylü telgraf çiçeği)

derleyen:

Özet

Tradescantia sillamontana (Tüylü telgraf çiçeği) ilimizde genelde bahçe sınırlarına dikilen ve güz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Commelinales

Telgrafçiçeği takımı

Commelinaceae

Telgrafçiçeğigiller

Tradescantia

Telgrafçiçeği

Tanımı

Tradescantia sillamontana (Tüylü telgraf çiçeği) her dem yeşil ve beyaz tüylerle kaplı bir bitkidir. Gövde 30 ila 40 cm uzunluğunda olup başlangıçta dik iken zamanla sürünücü hale gelir ve toprak yüzeyinde yeni kökler oluşturur. Yapraklar etli, yumurtamsı, gövdeyi kavrayıcı, 3 ila 7 cm uzunluğunda ve grimsi beyaz tüylerle kaplıdır. Çiçekler terminaldir ya da bırahte koltuklarından çıkar. Çanak yaprak üç adettir. Taç yaprak üç adet olup morumsu pembe ila mor renklidir. Meyve kapsül formunda, küresel ve 3 valflidir. Tohum kapsül başına 1 ya da 2 adettir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Meksika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler ve yol kenarlarında görülen bitki umumiyetle eylül ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 600 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tüylü telgraf çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1570 – 16 Nisan 1638 tarihleri arasında yaşamış İngiliz doğa bilimci John Tradescant’e adanmıştır. Tür adı Latince Cerro de la Silla anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları