Site icon Kocaeli Bitkileri

Symphyotrichum novae-angliae (Amerikan simpatı)

Amerikan simpatı

Symphyotrichum novae-angliae; 24/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Symphyotrichum novae-angliae (Amerikan simpatı) özellikle bahçe ve mezarlara dikilen popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Symphyotrichum

Simpatı

Tanımı

Symphyotrichum novae-angliae (Amerikan simpatı) 30 ila 120 cm boylanabilen, yığınsı ve çok yıllık bir bitkidir. Ana kök kalın, odunsu ve dallı, rizomlar kısa ve etlidir. Gövde 1 ila 5 adet, dik, kalın, açık ila koyu kahverengi ya da zaman zaman morumsu, tüylü ya da cılız tüylüdür. Yapraklar açık ila koyu yeşil, ince, sıklıkla sert, kenarları düz ya da zaman zaman sığ dişli ve kirpiklidir. Taban yaprakları çiçek zamanı kurumuş olur.

Çiçek başları yapraksı ve sıklıkla küme halindedir. Çiçek durumu sapı 0,3 ila 4 cm uzunluğunda, yoğun kısa tüylü, saplı salgılı tüylü, bırahte 1 ila 4 adettir. İnvolukrum çansı ya da yarı dairesel ve 7 ila 9 mm uzunluğundadır. Filariler 3 ila 5 sıralı, koyu yeşil ila mor bezeli ve şeritsi mızraksıdır. Işınsal çiçekler 50 ila 70 adet, koyu gül, koyu mor, pembe ya da beyaz renklidir. Disk çiçekleri 50 ila 110 adet, açık sarı ve zamanla mor renklidir. Kapçık soluk mor ya da kahverengi, dikdörtgensi ya da konik, sıkıştırılmış değil ve 7 ila 10 damarlıdır. Sorguç sarımsı kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa ve Asya’da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle ağustos ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde amerikan simpatı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birleşik tüyler anlamına gelir. Tüylerin tabanda birleşmesine işaret eder. Tür adı Latince Yeni İngiltere anlamına gelir. Türün tip yeri olan ABD’deki New England bölgesine işaret eder.

Tıp

Kökü analjezik, büzücü, balgam söktürücü ve ateş düşürücüdür. Lapa halinde ağrı, ateş ve ishal tedavisinde kullanılmıştır. Kök usaresi nezle hastalarını koklatılmıştır. Bitki kaynatılarak çeşitli cilt şikayetlerinin tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca ishal vakalarında kökü, ateş vakalarında da tamamı demlenerek uygulanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version