Site icon Kocaeli Bitkileri

Symphyotrichum (Simpatı)

Symphyotrichum laeve

Symphyotrichum laeve: 02/11/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Symphyotrichum (Simpatı) çok sayıda süs bitkisinin yanı sıra bir dizi istilacı potansiyeli yüksek türü de barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Symphyotrichum (Simpatı) 2 ila 200 cm boylanabilen tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde yükselici ila dik, en azından alt bölümde dallıdır ve birden fazla çiçek başı barındırır. Yapraklar tabanda ve gövdede, saplı ya da sapsızdır. Yaprak ayası yüreksi ila eliptik, ters mızraksı, kaşıksı, yumurtamsı ya da şeritsi, kenarları dişli ya da düz, pürüzlü ya da kirpikli ve tüylü ya da çıplaktır. Kömeçler ışınsal ya da tablamsıdır. İnvolukrum silindirik ya da çansı ila yarı küresel ve 4 ila 22 mm çapındadır. Filariler 4 ila 6 sıra halinde 20 ila 84 adet, dikdörtgensi-mızraksı ya da kaşıksıdır.

Çiçek tablası düz ila hafifçe dışbükey ve çukurludur. Dilsi çiçekçikler genellikle tek sıra halinde 12 ila 35 adet, dişi ve verimli olup beyaz, pembe, mavi ya da mor renklidir. Tüpsü çiçekçikler 15 ila 50 adet, erselik ve verimli olup taç sarı ya da beyaz renklidir ancak bunlar zamanla pembe, kırmızı, mor ya da kahverengi olabilir. Kapçık genellikle ters yumurtamsı ya da ters koniksi, sıkıştırılmış ve 3 ila 5 damarlıdır. Sorguç kalıcı, tek sıra halinde 25 ila 40 adet beyaz ila kahverengimsi kıllıdır. Cins büyük oranda Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birleşik tüyler anlamına gelir. Tüylerin tabanda birleşmesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version