Staphylea (Ağızlıkçalısı)

Staphylea (Ağızlıkçalısı) hakkında genel bilgiler.

Özet

Staphylea (Ağızlıkçalısı) küme halindeki çiçekleri ve çarpıcı meyveleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilen bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Crossosomatales

Ağızlıkçalısı takımı

Staphyleaceae

Ağızlıkçalısıgiller

Tanımı

Staphylea (Ağızlıkçalısı) genellikle 2 ila 5 metre büyüyebilen çalı ya da ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövde 1 ila 10 adettir. Yapraklar dökülücü, almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, kulakçıklı, üç yaprakçıklı ya da teleksidir. Sitipül şeritsi ve kağıtsıdır. Terminal yaprakçık uzun saplı iken yanal yaprakçıklar kısa saplı ya da sapsızdır. Yaprakçıklar yumurtamsı ila eliptik ya da ters yumurtamsı, tabanı eğik, yuvarlak ya da kamamsı, ucu sipsivri ila sivri çıkıntılı ve çıplak ya da cılız tüylüdür. Tirsus 5 ila 15 adet çiçekli, saplı ve bırahtelidir.

Çiçek sapı tabanda iki adet ikincil bırahtelidir. Çiçekler yapraklardan önce ya da birlikte açar, çansı ya da silindirik çansı, genellikle erselik ve çok simetrilidir. Çanak yapraklar beyaz ya da soluk yeşilimsi pembe ila soluk pembe renkli, taç yaprak benzeri ve taç yapraklarla aynı uzunlukta ya da daha kısadır. Taç yapraklar beyaz ila pembe renklidir. Ercik aşkın ve taç yapraklarla aynı uzunlukta ya da daha uzundur. Tepecik üç lobludur. Kapsül kahverengimsi, elipsoit ya da ters yumurtamsı, üç köşeli ve kağıtsıdır. Tohum açık kahverengi ve küreseldir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Bitki gülünçlüğü simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üzüm salkımı anlamına gelir. Antik Yunanca tam adı staphylodendrondur ve kümeleri olan ağaç anlamına gelir. Her durumda çiçek kurulunun salkım biçiminde olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Staphylea (Ağızlıkçalısı)

Staphylea pinnata

Ağızlıkçalısı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.