Buxus (Şimşir)

Özet

Buxus (Şimşir) bazıları süs bitkisi bağlamında değerli olan ve oldukça yavaş büyüyen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Buxales

Şimşir takımı

Buxaceae

Şimşirgiller

Tanımı

Buxus (Şimşir) genelde yoğun biçimde dallı, çıplak ve her dem yeşil çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar karşılıklı dizilişli, derimsi, kenarları düz, kısaca saplı ve zehirlidir. Yapraklar çoğu türde oldukça küçüktür. Çiçekler küçük, sarı yeşil renklidir ve erkek ve dişi çiçekler aynı bitkide bulunur. Erkek çiçekler genellikle saplı, 6 adet taç çanak yapraklı ve 4 erciklidir. Dişi çiçekler sapsız ve 6 çanak yapraklıdır. Meyve birkaç tohum barındıran ve üç boynuzlu bir kapsüldür. Tohum genellikle 3 kabarık çizgili ya da yumurtamsı dikdörtgensi, parlak ve siyah renklidir.

Cins Küba, Çin ve Madagaskar merkezlidir. Oldukça yavaş büyürler. Nihai boyları 2 ila 12 metre arasında değişir. Genellikle çit bitkisi olarak ya da ahşap ve budama sanatı kapsamında yetiştirilir. Tarak, satranç taşı, telli ve üflemeli çalgılar, tespih ve saklama kutusu olarak (İngilizce’de box kelimesi ile cinsin adının arasındaki benzerliğe dikkat ediniz) ahşabından faydalanılır. Bitki Roma yeraltı tanrısı Plüton’a adanmıştır. Yaprak dökmemesi nedeniyle hem dünyada hem de öteki dünyada hayatın devam etmesi sembolize eder. Bitki metaneti simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sıkı anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin ahşabının sertliğine ve yoğunluğuna işaret eder. Dilimizdeki şimşir kelimesi Akadça simsalu (𒋆𒊭𒇻𒌋) kelimesinden gelmektedir.

Kocaeli’ndeki türler