Ludwigia (Toynakotu)

Özet

Ludwigia (Toynakotu) halihazırda taksonomik durumu karışık olan sucul bitkilerden oluşan neredeyse kozmopolit bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Myrtales

Mersin takımı

Onagraceae

Yakıotugiller

Tanımı

Ludwigia (Toynakotu) ince yapılı, dik ila sürünücü, düğümlerinden köklenici otlar ile çalılar ya da nadiren küçük ağaçlardan oluşan bir cinstir. Su altında kalan parçaları sıklıkla şişkin ve süngersidir. Yapraklar almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, kenarları genellikle düz, sitipüller mevcut, indirgenmiş ve/veya dökülücü, ikincil bırahteler 2 adet ve yumurtalığın tabanına yakın ya da hiç yoktur. Çiçekler üst yaprakların koltuklarında ya da başak, salkım ya da küme halindedir. Çanak yapraklar 4 ya da 5 adet, yeşil renkli ve çiçek zamanından sonra kalıcıdır.

Taç yapraklar çanak yapraklarla eşit sayıda ya da hiç yok, varsa sarı ya da beyaz renkli ve dökülücüdür. Ercikler çanak yapraklarla eşit ya da onların iki katı sayıda, başçıklar oynak ya da zaman zaman tabandan bağlıdır. Yumurtalık genellikle çanak yapraklarla eşit sayıda bölümlü, tepesi düz ya da konik, tepecik topbaşlı ya da yarı küresel ve düz ya da lobludur. Meyve ters yumurtamsı ila silindirik bir kapsül formunda ve düzensiz biçimde açılmaktadır. Tohumlar çok sayıda, bölüm başına 1 ila birkaç sıra halindedir. Bunlar serbest ya da tozsu ya da odunsu bir endokarpa gömülmüştür. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 30 Nisan 1709 – 7 Mayıs 1773 tarihleri arasında yaşamış Alman bitkibilimci Christian Gottlieb Ludwig‘e adanmıştır. Carl Linnaeus ile onun ikili adlandırma sistemi üzerine mektuplaşmış ve L. sisteme katkıları nedeniyle adını ölümsüzleştirmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Su toynakotu

Ludwigia palustris

Su toynakotu