Chaenomeles japonica (Bahar dalı)
Tanımı
Genellikle 1 ila 1,5 metre büyüyebilen ince dikenli bir çalıdır. Dallar yayılıcı, dalcıklar başlangıçta mor ve zamanla kahverengi, silindirik ve pürüzlüdür. Tomurcuklar mor renkli, üçgensi yumurtamsı, tepede sivri ve çıplaktır. Kulakçık böbreksidir. Yapraklar ters yumurtamsı, kaşıksı ya da genişçe yumurtamsı, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğinde, çıplak, tabanda kamamsı, kenarlı dişli ve tepede küt ya da sivridir. Çiçekler 3 ila 5 arası sayıda demetler halindedir. Meyve altın sarısı rengindedir. Tohumlar kırmızı kahverengidir. Meyveler yenebilir ancak pişirilmediği sürece tadı buruktur. Bunlar pişirilerek reçel yapımında kullanılmıştır. Bazı tatlılarda Cydonia oblonga ikamesi olarak kullanılmıştır. Budamaya karşı hoşgörülü olması nedeniyle popüler bir bonzai bitkisidir. Dilimizde bahar dalı ve japon ayvası adları ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri
Chaenomeles japonica doğal olarak Kore ve Japonya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak dikilmektedir. Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle şubat ve mart ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Harita | Sinonimler | Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca açık elma anlamına gelir. Meyvenin olgunlaştığında açıldığına dair yanlış algı nedeniyle bu adı almıştır. Epitet Latince Japonya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir.
Fotoğrafları






Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach | Hist. Nat. Vég. 2: 159 (1834).



kaynakça olarak yazacağım ama erişim tarihi bulunmuyor. öğrenebilir miyim acaba?