Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Yumurca › Gısbana
10 ila 80 cm büyüyebilir. Gövdenin içi boştur. Taban yaprakları 2 teleksi, yumurtamsı, 10 ila 14 cm uzunluğunda ve 3 ila 6 cm genişliğindedir. Üst yapraklar 2 ila 3 teleksidir. 4 ila 8 arası 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda, eşit, arkuat, yükselici kol görülür. Bırahte yoktur ya da 1 adettir, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve ipliksidir. İkincil bırahte yoktur ya da 2 adettir, 1 ila 2,5 mm. uzunluğunda ve ipliksidir. Çiçek sapı 5 ila 8 mm. uzunluğundadır. Çiçekler erselik ya da erkektir. Başçık yeşil renklidir. Her şemsiyecik 2 meyve barındırır.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Karadeniz ve Kafkasya ile İran arasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Gebze, İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Gısbana adı ile bilinmektedir.
Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince iki loblu anlamına gelir. Cinsin belirgin meyve yapısına işaret etmektedir. Cinsin Türkçe adı olan yumurcanın da meyvelerin yuvarlak yapısına işaret etmesi mümkündür. Tür adı Latince ışınsal anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “umbellis radiantibus” ifadesi, çiçek kurulunun merkezden yarıçap biçimde ilerlemesine işaret eder.
Üst bölümleri yemeklere tat vermek için kullanılır.
Doğan, Hüseyin (2022). Bifora radians (Gısbana) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/bifora-radians/ Erişim tarihi: 6 February 2023