
Yıldızca
Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Süs bitkisi, Öksin elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Yıldızca › Yıldızca
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir.
Genel bilgiler
50 ila 90 cm büyüyebilir. Gövde içi boş, basit ya da dallıdır. 100 kadar çiçek görülebilir. Taban yaprakları 10 ila 20 cm uzunluğunda, uzun saplı ve dişli 3 ila 7 arası bölüm ya da loba ayrılır. Gövde yaprakları 2 adet, sapsız, sarılıcı ve mızraksıdır. Çiçek kurulu şemsiye biçiminde ve 2 ila 3 cm çapındadır. Çok sayıda çiçek bırahtesi sipsivri uçlu ve pembe renklidir. Merkezdeki çiçekler erselik iken uçtakiler erkektir. Meyve dikdörtgensi silindiriktir. Popüler bir süs bitkisidir.
Gözlem
Ormanlık alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak henüz gözlemlenememiştir.
Yaygın adları
Yıldızca.
Çiçek zamanı
Haziran-Ağustos ayları.
Yükseklik
1300-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “yıldız” anlamına gelir. Brahtelerin yıldız biçiminde olmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan “yıldızca”, cinsin bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir. Tür adı Latince “en büyük” anlamına gelir. Türün tanımlandığı tarih itibariyle cinsinin en büyük üyesi olmasına işaret eder. Bu durumda Astrantia minor ve Astrantia major türleri kastedilmektedir.
Literatür
Nova Acta Academiae Scientiarum Imperialis Petropolitanae. Praecedit Historia ejusdem Academiae 7: 357, t. 11. 1793. Pall.