Amorpha (Çivitağacı)

Amorpha (Çivitağacı) hakkında genel bilgiler.

Özet

Amorpha (Çivitağacı) hem gösterişli yaprak ve çiçekleri hem de toprak tutucu özellikleri nedeniyle yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Amorpha (Çivitağacı) salgılı çilli çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar tek teleksidir ve kulakçıklar küçük ya da mevcut değildir. Yaprakçıklar çok sayıda ve küçüktür. Çiçek durumu terminal, salkım ya da başak halinde, zaman zaman da yapraksı bileşik salkımlarda, yoğun çiçekli ve silindiriktir. Çiçekler mavi ya da mor renkli ve neredeyse sapsızdır. Çanak çan biçiminde ve düzenli olarak beş dişlidir. Taç ercikler ve pistil tarafından kuşatılmış bayrakçığa indirgenmiştir. Kayıkçıklar ve kanatçıklar mevcut değildir. Ercikler on adet, aşkın ve iplikçiklerle birleşmiştir. Başçık tek biçimlidir. İplikçikler tabanın yakınında birleşmiştir.

Yumurtalık sapsız ve iki bölümlüdür. Meyve kısa, dikdörtgensi, sıklıkla oraksı, hafifçe sıkıştırılmış, sıklıkla yoğun biçimde salgılı, kendi kendine açılmaz ve genellikle tek ya da iki tohumludur. Tohumlar küçük bir göbek (hilum) görülmektedir. Rüzgar kesici, toprak örtüsü, erozyon kontrolü ve süs bitkisi olarak kullanılmaktadırlar. Ayrıca çay ve tütün ikamesi, ilaç, böcek kovucu ve boya yapımında faydalanılmaktadır. Cins Kuzey Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca biçimsiz anlamına gelir. Cinsin çiçekleri baklagillerin genelinin aksine tek taç yapraklıdır, kayıkçık ve kanatçık taç yaprakları görülmez.

Kocaeli’ndeki türler

Amorpha (Çivitağacı)

Amorpha fruticosa

Çivit ağacı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.