Çivitağacı
Bakımı
Amorpha fruticosa çok yıllık bir çalıdır. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Amorpha fruticosa açık orman ve dere kıyısında görülür. Kumlu ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
False indigo, Indigo bush, Bastard indigo; Yalancı çivit, Çivitağacı.
Etimoloji
Cins adı Yunanca biçimsiz; tür adı ise Latince ağaçsı anlamına gelir.
Yapısı
Amorpha fruticosa 5 metre büyüyebilir. Popüler bir süs bitkisidir. Yapraklar oval ve tüylüdür. Çiçeklenme başak şeklindedir, birçok çiçek görülür. Bunlar tek mor petal’li, sarı anterli ve on adet stamen’lidir. Meyve baklagildir ve bir ya da iki tohum barındırır. Çiçekler hermafrodit’tir. -25 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar ekilmeden on iki saat önce ılık suda bekletilmelidir. Bunlar bahar aylarında sera ortamında ekilir. 20 derecede 1 ila 2 ay sonra çimlenirler. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Rosids
Ordo: Fabales
Familia: Fabaceae
Subfamilia: Faboideae
Tribus: Amorpheae
Genus: Amorpha
Raunkiaer: Phanerophyte
Phytochorion: Neophyte
Literatür
Species Plantarum 2: 713. 1753. L.
Fotoğrafları







Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Sürü hayvanları için zehirli olabilir. Meyveleri ezilerek baharat olarak kullanılır.
Flora of Turkey
Shrubs to c. 4 m. Leaflets 15-40 x 8-20 mm, elliptic to ovate, 5-12-paired, glabrous or ± pubescent. Racemes 7-15 cm. Calyx 3 mm; teeth shortly triangular. Standard c. 6 mm, blue or purple. Fruit 7-9 mm, tuberculate. Fl. 6. Cultivated as an ornamental shrub and occasionally naturalised. Native in N. America. III:263.