Özet
Amorpha fruticosa (Çivit ağacı) gösterişli çiçekleri nedeniyle peyzajlara, toprak tutucu özelliği nedeniyle de dere kenarlarına dikilen bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Amorpha fruticosa (Çivit ağacı) genellikle 1 ila 4 metre büyüyebilen yaprak dökücü bir çalıdır. Gövde havlı ve tüysüzcedir. Yapraklar 10 ila 15 cm uzunluğunda, yumurtamsı ve tüylüdür. Sitipül kıl benzeri, yaprak sapı 1 ila 2 cm uzunluğunda, yaprakçıklar 11 ila 25 adet, 1 ila 4 cm uzunluğunda, 0,6 ila 2 cm genişliğinde, siyah salgılı noktalı, tabanı genişçe kaması ya da yuvarlak, ucu sivri ya da küt ve kavisli dikensi bir çıkıntıya sahiptir. Çiçek durumu 1 ila çok sayıda, terminal, 7 ila 15 cm uzunluğunda, yoğun biçimde havlı, başak halinde ve çok sayıda çiçeklidir. Bunlar tek mor taç yapraklı, sarı başçıklı ve on adet erciklidir. Bakla koyu kahverengi, dikdörtgensi, kavisli, 6 ila 10 mm uzunluğunda, 2 ila 3 mm genişliğinde, ucu gagalı, salgılı benekli ve tek ya da iki tohumludur. Tohum böbreksi ve 5 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılıklarda, yol kenarı, sulak alanlar ve parklarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde yalancı çivit ve çivit ağacı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca biçimsiz anlamına gelir. Cinsin çiçekleri baklagillerin genelinin aksine tek taç yapraklıdır, kayıkçık ve kanatçık taç yaprakları görülmez. Tür adı Latince çalımsı anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.
Gıda
Meyveleri ezilerek çeşni olarak kullanılmaktadır.
Dikkat
Otçul hayvanlar için zehirli olabilir.
Bilgi
Erozyon kontrolünde kullanılır. Bunun yanında yetişkin bitki böcek kovucudur.
Bir yanıt yazın