Site icon Kocaeli Bitkileri

Alisma lanceolatum (Kurbağa kaşığı)

Alisma lanceolatum

Alisma lanceolatum: 01/09/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Özet

Alisma lanceolatum (Kurbağakaşığı), umumiyetle sulak alanlarda görülen ve yaz mevsimi boyunca beyaz ila pembe çiçekler açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Alismataceae

Kurbağakaşığıgiller

Alisma

Kurbağakaşığı

Tanımı

Alisma lanceolatum (Kurbağa kaşığı), 15 cm ila 1 metre büyüyebilen bir bitki olup, yaprakları genellikle suyun üstündedir. Yumru 1 ila 2 cm çapındadır. Yaprak sapı çoğunlukla 7 ila 20 cm uzunluğundadır ancak suyun içinde ise bir metreye kadar uzayabilir. Yaprak ayası 7 ila 18 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğinde, mızraksı ila eliptik, uca gidildikçe sivri, tabana gidildikçe daralıcıdır. Suyun içinde kalan yaprakları daha küçüktür ve damarları da daha az belirgindir. Çanak yapraklar 1,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Yaz aylarında kuruyan sulak alanlarda da bitkiyi görmek mümkündür. Taç yapraklar pembe, leylak ya da beyaz renkli olabilir. Kapçık 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Tohumlar kırmızımsı kahverengi ve 1,5 mm uzunluğundadır.

Bitkinin ideal yetişme koşulları doğrudan güneş ışığı alan bir konumda ve 15-20 cm derinlikteki durgun su içindedir. Alisma plantago-aquatica ile hayli yakındır ancak onun yaprak ucu sivridir ve yaprak sapına doğru daralmaz. Ayrıca yaprakları daha geniştir ve çiçekler de genellikle öğleden sonra açılır.

Gözlem bilgileri

Bitki Kuzey Afrika ile Avrupa’dan Çin’e kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir ancak bazı bölgelerde istilacı tür statüsündedir. [HaritaSinonimler] Bilhassa tatlı su kaynakların yakınlarında, çamurda ya da doğrudan suyun içinde görülmektedir, nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar, il genelinde deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kurbağakaşığı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı ilk defa Dioscorides tarafından Alisma plantago-aquatica (ἄλισμα) için kullanılmıştır. Kelimenin Keltçede su otu anlamına geldiği öne sürülmektedir. Bitkinin yaprak formunun Plantago cinsini andırması nedeniyle klasik metinlerde bu isimle de anılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan kurbağakaşığı olasıklıkla cinsin kurbağalarla aynı habitatı paylaşması ile ilgilidir. Tür adı Latince mızraksı anlamına gelir. Bitkinin yapraklarının mızrak biçiminde olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version