Platycladus (Doğumazısı)

Özet

Platycladus (Doğumazısı) kuraklığa dayanıklı ve her dem yeşil olması nedeniyle yaygın olarak peyzaj alanlarına dikilen monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Cupressaceae

Servigiller

Tanımı

Platycladus (Doğumazısı) tek evcikli, küçük, yavaş büyüyen, her dem yeşil ve 15 ila 20 metre arası boylanabilen ağaç ve çalılardan oluşan bir cinstir. Kabuk kahverengimsidir ve dar dikey şeritler halinde dökülmektedir. Dalcıklar bir düzlemde dizili, yayılıcı ya da yükselici ve düzdür. Yapraklar zıt çiftler halinde dizili, pul benzeri, etli, dekürent tabanlı, parlak yeşil renkli ve 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Bunlar dalcıklar boyunca çift biçimlidir. Dişi kozalaklar önce pembe iken zamanla mavimsi yeşil renklidir. Bunlar 6 ila 8 adet düz pullu barındırmaktadır.

Tohum kozalakları terminal, tek, 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda, yeşil, olgunlaştıklarında kahverengi ve 6 ila 12 arası sayıda pulludur. Kozalak ilk yılın sonunda olgunlaşır ve açılır. Kozalak pulları 6 ila 8 adet, zıt çiftler halinde dizili, düz, kalın ve odunsudur. Pullardan sadece ortadaki iki tanesi verimlidir. Tohumlar 4 ila 6 mm uzunluğunda ve kanatsız ya da nadiren dar kanatlıdır. Cins Uzakdoğu’ya özgüdür ancak günümüzde kuzey yarımkürenin büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca geniş dallı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin dal yapısının ayırt ediciliğine işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Platycladus (Doğumazısı)

Platycladus orientalis

Doğu mazısı