Doğu mazısı
Bakımı
Platycladus orientalis çok yıllık bir ağaçtır. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara ve kuraklığa dayanıklıdır.
Yetiştirme
Platycladus orientalis yol kenarında görülür. Kumlu, killi, kireçli ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Oriental arborvitae, Chinese thuja, Chinese arborvitae, Biota, Oriental thuja; Doğu mazısı.
Etimoloji
Cins adı Yunanca geniş dallı; tür adı ise Latince doğulu anlamına gelir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Pinophytes
Ordo: Cupressales
Familia: Cupressaceae
Subfamilia: Cupressoideae
Genus: Platycladus
Raunkiaer: Phanerophyte
Literatür
Portugaliae Acta Biologica, Série B, Sistemática, Ecologia, Biogeografia e Paleontolgia Julio Henriques: 33–34. 1949. (L.) Franco.
Fotoğrafları




Yapısı
Platycladus orientalis 15 ila 25 metre kadar büyüyebilir. Gövde yarım metre çapa ulaşabilir. Yapraklar 2 ila 4 mm uzunluğunda ve parlak yeşil renklidir. Yapraklar kış aylarında bakırsı turuncu renge döner. Kozalak 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda, başlangıçta yeşil, zamanla kahverengidir. Tohumlar 4 ila 6 mm uzunluğundadır.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Yapraklar zehirlidir. Bazı insanalrda deri alerjisine neden olabilir. Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Yapraklar antibakteriyel, ateş düşürücü, antitüsif, büzücü, idrar söktürücü, emenagog, yumuşatıcı, balgam söktürücü, febrifüj, hemostatik, soğutucu ve mide ağrısı gidericidir. Dahili olarak öksürük, kanamalar, aşırı adet kanaması, bronşit, astım, deri enfeksiyonları, kabakulak, bakteriyel dizanteri, artritik ağrı ve erken kellik tedavisinde kullanılmaktadır. Tohumlar aperient, lenitif ve yatıştırıcıdır. Dahili olarak yaşlılarda çarpıntı, uykusuzluk, sinir bozuklukları ve kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Kök kabuğu yanık tedavisinde kullanılır. Dallar öksürük, soğuk algınlığı, dizanteri, romatizma ve paraziter deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır
Flora of Turkey
Flora of Turkey’de yer verilmemiş tür. Doğu ve Kuzey Asya’da görülür.