Site icon Kocaeli Bitkileri

Washingtonia (Vaşingtonya)

Washingtonia filifera

Washingtonia filifera: 27/09/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Washingtonia (Vaşingtonya) hem anavatanında hem de Akdeniz havzası boyunca yol kenarlarına dikilen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Arecales

Palmiye takımı

Arecaceae

Palmiyegiller

Tanımı

Washingtonia (Vaşingtonya) sağlam yapılı, erselik, uzun, tek ve dikenli ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik olup çoğunlukla önceki yıllara ait yaprakların kalıntıları ile kaplıdır. Yapraklar elsi, kalıcı ve yelpazemsidir. Yaprak sapı uzundur ve kenarlarında kavisli dikenler mevcuttur. Çiçek durumu koltuklarda, yükselici, yapraklarla aynı uzunlukta ya da onlardan daha uzun, kavisli, ince, saplı ve 1 ila 3 arası dallıdır. Çiçek durumu sapı kısadır. Çiçekler sapsızdır. Çanak, meyve zamanı kalıcıdır. Ercik 6 adet olup taç tüpünün ağzında bulunur. Meyve küçük, 6 ila 10 mm çapında, tek tohumlu, genişçe elipsoit ila küresel ve siyahımsıdır. Tohumları elipsoit ve hafifçe sıkıştırılmış olup ince ve tatlı bir et tabakası tarafından çevrilmiştir. Bunlara ek olarak zamanla kılıcı andıran, bölünüp açılan bırahtelere sahip uzun çiçek durumu ve saman benzeri taç ile çanak yaprakları ile karakteristik olan bir bitkidir.

Meyvelerinin Amerikalı yerliler tarafından tüketildiğine dair raporlar mevcuttur. Cins kuzey Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın bir çok bölgesinde peyzaj alanlarına dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins, 22 Şubat 1732 – 14 Aralık 1799 tarihleri arasında yaşamış ABD’li asker, siyasetçi ve bu devletin ilk başkanı George Washington’a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Washingtonia filifera

Kalın vaşingtonya

Exit mobile version