Site icon Kocaeli Bitkileri

Arecaceae (Palmiyegiller)

Özet

Arecaceae (Palmiyegiller) kültürel olarak önemli bir ailedir ve ayrıca ekonomik değeri çok sayıda türü de barındırmaktadır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Arecales

Palmiye takımı

Tanımı

Arecaceae (Palmiyegiller) çalı ve ağaçlardan oluşan bir ailedir. Çoğu palmiye türü dallanmamış bir gövde üzerinde bulunan iri, bileşik ve kalıcı yaprakları ile karakteristiktir. Gövdeler odunsu, çok kısa ya da çok uzun, tek ya da küme halinde, pürüzsüz ya da yaprak tabanı ya da kılıfı kalıntıları ile örtülü, silindirik ve genellikle dalsızdır. Yapraklar iri, kalıcı, saplı ve belirgin kılıflıdır. Yaprak sapı çok kısa ya da mevcut değildir. Yaprak ayası teleksi, iki teleksi, basit katlı ya da elsidir. Çiçek kurulu koltuklarda, genellikle tek, basit ya da dallıdır. Çanak ve taç çok benzer ya da çok farklı olabilir. Meyve genellikle tek tohumludur.

Palmiyeler dünyanın büyük bir bölümünde bilinen ve yetiştirilen bir ailedir ve çok sayıda ürün ile gıda palmiyelerden elde edilmektedir. Günümüzde de palmiye türleri yaygın olarak peyzaj alanlarına dikilmektedir. Çok sayıda kültürde palmiyeler zafer, barış ya da doğurganlığı temsil etmiştir. Bereketli Hilal uygarlıkları için oldukça önemli bir bitki olan hurmaya, ülkemizde de dinsel bir önem atfedilmektedir. Aile büyük ölçüde tropikal kuşaklara özgüdür. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Areca cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Chamaerops

Bodurpalmiye

Phoenix

Hurma

Trachycarpus

Yelpazepalmiyesi

Washingtonia

Vaşingtonya

Exit mobile version