Site icon Kocaeli Bitkileri

Vallisneria (Kordelaotu)

Özet

Vallisneria (Kordelaotu), sulak alanlarda görülen ve özellikle akvaryum ticareti için yetiştirilen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Hydrocharitaceae

Kurbağazehirigiller

Tanımı

Vallisneria (Kordelaotu), batık ve iki evcikli (yani erkek ve dişi çiçekler farklı bireylerde bulunur) çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kökler dalsızdır, dikey gövde ekseni genellikle kısa ve sitolonlu, nadiren dik ve uzatılmıştır. Gövde kısa ve sitolonludur. Yapraklar tabanda, almaşlı dizilişli, sapsız, tabanda kılıflı ve şeritsidir. Bunlar evvela dik ve suya batık iken, su yüzeyine ulaştıklarında yüzücü, şeritsi, şerit biçiminde ve ucu küttür. Kenarları düz ya da minik dişlidir. Ana damarlar 3 ila 5 adet, uzunlamasına, paralel olup sadece orta damar uca kadar uzanır.

Çiçek durumu yaprak koltuklarında ve saplıdır. Sıpata tüpsü, erkek sıpata kısa saplı, çok sayıda çiçekli; dişi sıpata büyük ve tek çiçeklidir. Üç adet çanak yaprak bulunur. Taç yapraklar miniktir. Erkek çiçekler çok küçük ve saplıdır, bunlar su yüzeyinde açarak serbestçe yüzerler. Dişi çiçekler sapsız ve düzenlidir. Meyve şeritsi bir kapsüldür. Tohumlar çok sayıda, mekiksi ila dikdörtgensi ve testa zarsıdır. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Cinse bağlı türler bilhassa akvaryum ticareti için yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 3 Mayıs 1661 – 18 Ocak 1730 tarihleri arasında yaşamış İtalyan doğa bilimci Antonio Vallisneri’ye adanmıştır. Bilimsel bilginin deney ve akıl yoluyla elde edilebileceğini savunmuş ve esas olarak Aristo’nun teorilerinin terk edilmesini önermiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version