Site icon Kocaeli Bitkileri

Vallisneria spiralis (Kordelaotu)

Vallisneria spiralis

Vallisneria spiralis: 22/06/2021; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Vallisneria spiralis (Kordelaotu), sucul bir bitki olup bilhassa akvaryumları süslemek için yetiştirilmektedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Hydrocharitaceae

Kurbağazehirigiller

Vallisneria

Kordelaotu

Tanımı

Vallisneria spiralis (Kordelaotu) 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde sürünücü ve sitolonlu, silindirik ve 0,6 ila 2 mm genişliğindedir. Yapraklar tabanda, dar ve şeritsidir, soluk yeşil ila kırmızımsı renklerde olurlar ve 1 metre uzayabilirler. Tek evcikli bir bitkidir. Dişi çiçeklerin taç yaprakları pembemsi beyaz renklidir. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında çiçek açar. Erkek çiçekler serbestçe yüzerken, dişi çiçekler sarmal bir sap üzerindedir. Meyve kahverengi olup koyu kırmızımsı leke ya da çizgiler taşır. Tohum çok sayıda, kahverengi ve kırmızımsı çizgilidir. Erkek çiçekler su üzerinde yüzebilen kayık benzeri bir yapıdadır, başçıklar uzundur ve polenler bu sayede kuru kalır. Dişi çiçeklerin çiçek örtüsü de başçıkların kuru kalacağı biçimdedir. Sarmal sap üzerindeki dişi çiçekler esnek sapları sayesinde su yüzeyine bakar durumdadır ve yüzücü erkek çiçeklerin temasına açık haldedir. Erkek çiçekler, dişi çiçeklere temas ettiğinde tozlaşma gerçekleşir ve dişi çiçeklerin sapları kıvrılarak çiçeği meyvenin olgunlaşması için su altına çeker.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Tür akvaryum ticaretinde yaygın olarak üretilip satılmaktadır ve bu nedenle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır ve bazı bölgelerde istilacı tür olarak kabul edilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Su kaynaklarında görülen bitki haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmakta olup deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kordela otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 3 Mayıs 1661 – 18 Ocak 1730 tarihleri arasında yaşamış İtalyan doğa bilimci Antonio Vallisneri’ye adanmıştır. Bilimsel bilginin deney ve akıl yoluyla elde edilebileceğini savunmuş ve esas olarak Aristo’nun teorilerinin terk edilmesini önermiştir. Tür adı Latince sarmal anlamına gelir. Dişi çiçekler tozlandıktan sonra çiçek sapı bir sülük (tendril) gibi kıvrılır ve meyveyi dere ya da göl tabanına yaklaştırır, sarmal kelimesi de bu karaktere işaret etmektedir.

Gıda

Genç yaprakları çiğ olarak tüketilebilir, ayrıca susam ile birlikte iştahı açmak için çay halinde içilmektedir.

Tıp

İştah açıcı, yatıştırıcı, soğutucu, mide ağrısı gidericidir, ayrıca kadın şikayetlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunun yanında lökosenin tedavisinde kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version