Site icon Kocaeli Bitkileri

Taraxacum darbandense (Derbend hindibası)

Taraxacum darbandense

Taraxacum darbandense: 05/03/2024; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Taraxacum darbandense (Derbend hindibası) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Taraxacum

Karahindiba

Tanımı

Taraxacum darbandense (Derbend hindibası)genellikle 15 ila 20 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar parlak yeşil renkli, benekli ve genişçe üçgensi derin teleksidir. Yanal loblar 4 ila 6 adet, üçgensi ve dişlidir. Loblar arası dardır. Terminal lob kısadır. Yaprak sapı en çok 8 cm uzunluğundadır. Dış filariler mızraksı yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı ve girimsi yeşil renklidir. İç filariler dikdörtgensi şeritsidir. Kömeç sarı renkli ve 2,5 ila 3 cm çapındadır. Kapçık kahverengimsi kırmızımsı ve 4 ya da 5 mm uzunluğundadır. Külah 1 mm uzunluğuna ve üst bölümde sivri kabarcıklıdır. Gaga 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Sorguç beyaz renkli ve 5 ila 7,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak İran ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Makilik alanlar, orman açıklıkları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi denizseviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde derbend hindibası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça yoksul otu anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kıtlık zamanlarda tüketilmesine işaret etmektedir. Bitkiden bu isimle ilk bahsedenler Râzî ve İbn Sînâ’dır. İkinci bir görüşe göre Antik Yunanca hastalık devası anlamına gelmektedir. Özellikle Taraxacum officinale (karahindiba), antikçağdan beri hayli yaygın bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. Tür adı Latince Derbend anlamına gelir ve türün tip yerine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version