Site icon Kocaeli Bitkileri

Pulicaria odora (Kokulu çayırotu)

Kokulu çayırotu

Pulicaria odora: 05/06/2021; Hereke; 20 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Pulicaria odora (Kokulu çayırotu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pulicaria

Yaraotu

Tanımı

Pulicaria odora (Kokulu çayırotu) genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Sadece çiçek kurulunun üzerinde dallıdır. Taban yaprakları ters mızraksı, 10 ila 15 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, tepede sivri, tabanda daralıcı, kenarları dişli, iki yüzeyi de kıllı ancak alt yüzey daha yoğundur. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı, 1,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 2 cm genişliğinde, sapsız, tabanda yüreksi kulaksı, tepede sivridir. Çiçek başları 3 ila 5 arası yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm genişliğindedir. Filariler 4 ya da 5 arası sıralı, şeritsi, sipsivri, 4,5 ila 10 mm uzunluğunda ve 0,5 mm genişliğinde ve yoğun beyazımsı tüylüdür. Dilsi çiçekler çok sayıda, 2 sıralıdır. Disk çiçekleri 6,5 mm uzunluğundadır. Kapçık 1,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel, Kandıra ve Körfez ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kokulu çayırotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince pireli anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin pire kovucu olarak kullanılmasına atıftır. Tür adı Latince kokulu anlamına gelir ve açık bir şekilde türün belirgin kokusuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Aster odorus”tur.

Gıda

Yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version