Site icon Kocaeli Bitkileri

Polycnemum (Selmo)

Özet

Polycnemum (Selmo) çoğu Horozibiğigiller üyesinde olduğu gibi gösterişsiz çiçekleri olan ve istilacı potansiyeli yüksek türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Tanımı

Polycnemum (Selmo) tek yıllık ya da çalımsı ve çıplak ya da havlı bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövdeler dik ya da sürünücü olup eklemli, dikenli ya da etli değildir. Yapraklar sapsız ve almaşlı dizilişlidir. Yaprak ayası tığsı, sert, kenarları düz, ucu yumuşak ya da sert, düzleştirilmiş ve dikensidir. Çiçekler erselik olup yaprak benzeri bırahtelerin koltuklarda tektir. Çiçek örtüsü bölümleri 5 adet, serbest ve zarsıdır. Ercik genellikle 3 adettir. Tepecik 2 dallı ve ipliksidir. İkincil bırahteler 2 adet ve kuruzarsıdır. Boyuncuk çok kısadır. Torbacık kendi kendine açılmaz ya da kapalı kapsül biçimindedir. Perikarp beyaz renkli, zarsı ve hafifçe etlidir. Tohumlar dikey dizili ve düzleştirilmiştir. Tohum kabuğu derimsi, siyah renkli ve çukurlu ya da pürüzsüzdür. Cins Akdeniz havzası, Avrupa ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. Türler genellikle işlenmemiş arazilerde yetişmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok kollu anlamına gelir. Cinsin çok sayıda dal üretmesine ve sonuçta bir tekerleğin parmaklarını andırmasına işaret eder. Cins için önerilen Türkçe isim olan selmo, cinsin eski adı Selago ile yakındır.

Kocaeli’ndeki türler

Polycnemum majus

Koca selmo

Exit mobile version