
Asi salebi
Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Arısalebi › Asi salebi
Dağılımı
Bitki Avrupa ile Türkiye’de doğal olarak yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Ophrys scolopax ile hayli yakındır. 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Çiçek kurulu başak formundadır ve 3 ila 9 arası sayıda görece iri çiçek bulundurur. Çiçek biçimi ve rengi hayli değişken bir türdür. Çanak yapraklar geniş oval, pembe renklidir ortalarından belirgin bir yeşil damar geçer. Taç yapraklar üçgensi, daha küçük ve pembe renklidir. Dudak 11 mm uzunluğunda, dışbükeydir ancak zamanla düzleşir ve genişler. Dudak merkezi koyu kahverengi, kadifemsi tüylü ve üst bölümde üçgensi açık kahverengi ya da sarı renklidir. Ayna kırmızımsı kahverengi ila morumsu renklidir. Tırnak dik, iri ve sıklıkla üç lobludur.
Gözlem
Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Gebze ilçesinde, 3 adet birey tek noktada gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Asi salebi.
Etimoloji
Yunanca “kaş” anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Latince “yaşlı kadın” anlamına gelir. Tür tanımlanırken, çiçek yapısının yaşlı bir kadının yüzünü andırdığı düşünülmüştü.
Fotoğrafları





Literatür
Flora Nice 464 1844. Risso