Danthonia (Deveotu)

Özet

Danthonia (Deveotu) genelde ılıman bölgelere özgü olan, bazı bölgelerde yem bitkisi olarak kullanılan çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Tanımı

Danthonia (Deveotu) çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Rizomlar yok, kısa ya da uzatılmıştır. Saplar dik, dirseksi yükselici ya da yatık yükselici ve incedir. Dilde tüy saçağı vardır, yaprak ayası kalıcı ya da dökülücü ve ipliksi ya da şeritsidir. Çiçek durumu bileşik salkım halindedir. Salkımlar açık ya da kasılmış, başakçıklar tek ya da çift halde ve verimli başakçıklar saplıdır. Başakçıklar mızraksı, eliptik, dikdörtgensi ya da kamamsı, yanal olarak sıkıştırılmış ve verimli çiçekçiklerin altında eklemlerinden ayrılmaktadır. Dışkavuzlar kalıcı ve verimli içkavuzdan daha incedir. Alt dışkavuz şeritsi, mızraksı ya da yumurtamsı, zarsı, omurgasız ya da omurgalı ve 3 ila 7 damarlıdır. Üst dışkavuz şeritsi, mızraksı ya da yumurtamsı, zarsı, omurgasız ya da omurgalı ve 3 ila 7 damarlıdır. Verimli içkavuz eliptik, mızraksı ya da yumurtamsı, kağıtsı ya da derimsi, omurgasız ve 5 ila 11 damarlıdır. Pulcuklar 2 adet, etli, çıplak ya da kirpikli ve kesiktir. Başçıklar 3 adettir. Daneler elipsoit ya da yumurtamsıdır. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1739 – 1794 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitkibilimci Etienne Danthoine‘a adanmıştır. Özellikle Provence florası üzerinde çalışmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Danthonia decumbens

Danthonia decumbens

Bodur deveotu