Özet
Cydonia (Ayva) yenilebilir meyvesi nedeniyle neredeyse dünyanın tamamında yetiştirilen monotipik bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cydonia (Ayva) dikensiz iri çalı ya da ağaçlardan oluşan bir cinstir. Genç dallar morumsu kırmızı ve yoğun biçimde kaba tüylü iken yaşlandıklarında morumsu kahverengi ve çıplak olurlar. Sitipüller dökülücü, yumurtamsı, yaprak 0,8 ila 1,5 cm uzunluğunda, kaba tüylü, yaprak ayası yumurtamsı ila dikdörtgensi, 5 ila 10 cm uzunluğunda, 3 ila 5 cm genişliğinde, kenarları düz ve sivri ya da derin girintilidir. Çiçek sapı 5 mm uzunluğunda ya da neredeyse hiç yoktur. Çiçekler iri, 4 ila 5 cm çapında, beyaz ya da pembe renkli ve tektir. Hipantiyum çansı ve abaksiyal olarak yoğun biçimde kaba tüylüdür.
Çanak yapraklar yumurtamsı ya da genişçe mızraksı, 5 ila 6 mm uzunluğunda, hipantiyumdan uzun, kaba tüylü, kenarları testere dişli ve ucu sivridir. Ercikler taç yaprakların yarısından daha kısa, boyuncuklar erciklerle eşit uzunlukta ve tabanda yoğun biçimde ülgerlidir. Meyve iri, kokulu, armut ya da küresel biçimli ve çok tohumludur. Cins Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. Antikçağ’da çiçeklerinden elde edilen parfüme melinum adı verilirdi. Bitki ayartmayı simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca Kidonya anlamına gelir. Antik şehir devleti, Plinius’a göre bitkinin anavatanı burasıdır. Cydonia, Athena’nın lakaplarında da biridir. Cinsin Türkçe adı olan ayva Farsça kökenlidir.