Ornithogalum sigmoideum (Karga sarımsağı)
Ornithogalum sigmoideum (Karga sarımsağı) özellikle açık nemli çayırlarda geniş kümeler oluşturan bir bitkidir.
- 1
Çiçek
Ornithogalum sigmoideum: 22/03/2025; Çağırgan (Süverler) Göleti; 225 m.; göl kenarı. © Hüseyin Doğan
- Alem:
Plantae
- Takım:
Asparagales
- Aile:
Asparagaceae
- Cins:
Ornithogalum
- Literatür:
Bull. Herb. Boissier 4: 189 (1896).
- Yazar:
Freyn & Sint.
- Dağılım:
- Eşadlar:
- Kayıtlar:
Ornithogalum sigmoideum (Karga sarımsağı), Kuşkonmazgiller ailesine bağlı Akyıldız cinsinden genellikle 10 cm büyüyebilen bir bitkidir.
Tanımı#
Sıkapa kısadır ve bu yüzden çiçekler toprağın hemen üzerinde çıkıyormuş gibi gözükür. Çiçekler tek ya da küme halinde görülmektedir. Altı adet beyaz taç yaprağın alt bölümünde merkezi bir yeşil çizgi vardır. Bu çizgi açık olarak çiçek tomurcuklarında görülür. Yapraklarda beyaz bir çizgi görülür. Yapraklar şeritsi, çok sayıda ve 2 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu 3 ila 6 arası çiçek barındırır. Bunlar 2,5 ila 3,5 cm çapındadır. Çiçek örtüsü bölümleri 15 ila 25 mm uzunluğunda, keskin biçimde aşağıya kıvrık, tabanlarında kalın, uçlarından yukarıya dönüktür ve böylece kapsülü dik biçimde tutarlar. Kapsül darca kanatlıdır. Dilimizde sakarca, çiğdem çiçeği ve karga sarımsağı adları ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri#
Ornithogalum sigmoideum doğal olarak doğu Avrupa ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Orman açıklıkları, kayalık bölgeler ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji#
Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Epitet Antik Yunanca sigma (Σ) harfine benziyor anlamına gelir ve bu bağlamda çiçek sapına işaret etmektedir. Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis’in özgün tanımında “(…)tandem sigmoideo-deflexis e basi valde ovato-inflata capsula(…)” ifadesi ile belirtilmiştir.