Site icon Kocaeli Bitkileri

Cirsium hypoleucum (Vişne kangalı)

Cirsium hypoleucum

Cirsium hypoleucum; 26/06/2023; Servetiye; 1000 m.; kayalık. © Hüseyin Doğan

Özet

Cirsium hypoleucum (Vişne kangalı) genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cirsium

Köygöçerten

Tanımı

Cirsium hypoleucum (Vişne kangalı) genellikle 50 ila 200 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde kanatsız, sıklıkla seyrek bileşik salkımlı (nadiren dalsız) olup, dal ve sap uzundur. Orta gövde yaprakları teleksi loblu, 6 ila 25 cm uzunluğunda ve 3 ila 14 cm genişliğinde, üst yüzeyinde dağınık kısa tüylü, alt yüzeyinde beyazımsı tüylüdür. Loblar üçgensi ila üçgensi mızraksı, dişli ya da loblu, alt tabansı yapraklar kanatlı bileşik salkımdır. Çiçek başı sarkık, uzunlamasına sap üzerinde tektir (zaman zaman çift). İnvolukrum yarı küresel, 15 ila 20 mm uzunluğundadır. Filari 6 ila 9 sıralı, ortadaki oval dikdörtgensi, sıklıkla morumsudur. Çiçek 18 ila 20 mm uzunluğunda ve koyu kırmızı renklidir. Kapçık 4 mm uzunluğundadır. Sorguç 15 ila 17 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde vişne kangalı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret etmektedir. Tür adı Antik Yunanca altı beyaz anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, yapraklarının altının beyaz tüylerle kaplı olmasına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “foliis pinnatifidis subtes cano tomentosis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version