Site icon Kocaeli Bitkileri

Cirsium canum (Kangal)

Cirsium canum

Cirsium canum

Özet

Cirsium canum (Kangal) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cirsium

Köygöçerten

Tanımı

Cirsium canum (Kangal) genellikle 70 ila 200 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde kısaca ya da darca kanatlı, ya da kanatsız, sıklıkla üst bölümde seyrek dallıdır. Taban yaprakları ters mızraksı, 20 ila 35 cm uzunluğunda ve 3 ila 7 cm genişliğindedir. Gövde yaprakları birkaç adet ya da çok sayıda, küçük, ortadakiler dikdörtgensi ila mızraksı şeritsi, tüysüz ya da ağsı tüylüdür. Çiçek başları 15 ila 30 cm uzunluğundaki yapraksız sap üzerinde tektir. İnvolukrum yarı küresel, 16 ila 20 mm uzunluğundadır. Filari 7 ila 11 sıralı, ortadaki dikdörtgensi mızraksıdır. Çiçekler morumsu pembe renklidir. Kapçık yaklaşık 4,5 mm uzunluğundadır. Sorguç 15 ila 18 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bataklıklar ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde kangal adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Tür adı Latince ağarmış anlamına gelir. Türün yapraklarında görülen tüylenmeye işaret eder.

Exit mobile version